Winterse erwtensoep

Hoofdgerecht voor 4/6 personen

Ingrediënten:

  • 400 gram spliterwten
  • 400 gram hamlappen
  • 2 laurierblaadjes
  • 8 takjes bladselderij
  • 3 kruidenbouillontabletten
  • 200 gram knoldselderij
  • 2 aardappelen
  • 2 uien
  • 300 gram winterwortel
  • 200 gram prei
  • 5 takjes peterselie
  • zout en peper

Werkwijze:

Week de spliterwten enkele uren in water met wat zout.

Doe de spliterwten, hamlappen, laurierblaadjes, 4 takjes selderijblad, bouillontabletten en 2 liter water in een pan. Breng het aan de kook en laat het ongeveer 1 uur op laag vuur koken.

Schil intussen de knolselderij en aardappelen en snijd ze in blokjes. Pel en snipper de uien en fruit ze even in de koekenpan in een klein beetje olie. Maak de prei schoon en snijd ze in ringen. Schrap de wortel en snijd hem in blokjes. Knip de peterselie en de rest van de bladselderij fijn. Doe de prei, wortel, ui, bladselderij en peterselie in de soep en laat alles 1 uur zachtjes koken.

Schep dan het vlees uit de soep en snijd het in stukjes en doe het weer terug in de pan. Haal de laurierblaadjes uit de soep. Breng het op smaak met zout en peper en laat alles nog een half uurtje zachtjes trekken maar niet meer koken.

Erwtensoep is de volgende dag nog lekkerder en heet dan snert.

Lekker met grof bruinbrood of roggebrood!

 

Eet smakelijk!