Varkenshaas of kipfilet met gebakken peer en walnoot

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:
600 gr. krieltjes in schil
3 rode uien
4 varkenshaasjes a 100 gr. of kipfilet of groenteburger
650 gr. voorgekookte bietjes
3 rijpe handperen
80 gr. gemengde sla
20 gr. walnootstukjes
1 groentebouillonblokje
2 eetlepels roomboter
2 eetlepels balsamicoazijn
4 theelepels grove mosterd
2 theelepels honing
2 eetlepels witte wijnazijn
4 eetlepels extra vierge olijfolie
Peper en zout naar smaak

Bereiding
Halveer eventuele grote krieltjes en laat de rest heel. Zorg dat de krieltjes net onder water staan in een pan met deksel, verkruimel het bouillonblokje erboven en kook de krieltjes 16 – 18 minuten en giet daarna af. Snijd de rode uien in halve ringen. Wrijf de varkenshaas in met peper en zout. Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan met deksel. Bak de varkenshaas met de rode ui 2 – 3 minuten per kant op middelhoog vuur. Dek de pan af en bak nog 5 – 6 minuten op middelmatig vuur. Haal de varkenshaas daarna uit de pan en verpak in aluminiumfolie. Laat rusten tot het serveren Blus de ui af met zwarte balsamicoazijn en laat nog 2 – 3 minuten al roerend inkoken. Snijd de voorgekookte rode biet in stukjes van 2 cm. Verwijder het klokhuis van de peer en snijd in parten. Verhit de overige roomboter in een andere koekenpan op middelhoog vuur. Bak de parten peer 1 – 2 minuten per kant. Meng in een saladekom de mosterd, honing, witte wijnazijn en extra vierge olijfolie met peper en zout tot een dressing. Voeg de gemengde sla, rode biet en walnoot toe aan de saladekom, meng goed en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Verdeel de salade, krieltjes en varkenshaas over de borden. Schep de ui bij de varkenshaas. Garneer de salade met de peer.

Tip:  Haal de varkenshaas een half uur voor je ze gaat braden uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen dan blijft ze malser

Tip: Je kunt ook zelf verse rode bieten koken (een dag van te voren). Breng een ruime pan met water aan de kook. Kook de bieten met schil en al. Afhankelijk van de grootte, in 90 tot 120 min. gaar. Je kunt controleren zo ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als dit makkelijk gaat zijn ze gaar. Laat ze afkoelen en haal het schilletje eraf. Je kunt ze je koelkast een paar dagen bewaren.

Jonge zomerbietjes (waar de bladeren nog aan zitten) hebben een minder lange kooktijd nodig. 20-30 min. is genoeg voor dit type biet.