Boeuf bourguignon

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

750 gr. riblappen

2 uien midddelgroot

3 tenen knoflook

180 gr. magere ontbijtspek in reepjes

750 ml. volle rode wijn of Franse Merlot druivensap

250 gr. winterwortels

250 gr. champignons

3 gedroogde laurierblaadjes

70 gr.  tomatenpuree

2 kruidnagels

320 gr. zilveruitjes

3 takjes verse tijm

30 gr. verse platte peterselie

Zout en peper

Bereiding:
Snijd de ribrunderlappen in stukken van 2 cm. Snijd de uien in ringen en de knoflook en winterpeen in plakjes. Meng het rundvlees in een kom met de ui, knoflook en peen en schenk de wijn erover. Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal 30 min. voor gebruik uit de koelkast. Schep alleen het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.

Snijd het magere ontbijtspek in reepjes. Verhit een braadpan zonder olie of boter en bak het spek 10 min. op laag vuur. Schep het spek uit de pan.

Bak het vlees in het achtergebleven bakvet in de braadplan op hoog vuur in 3 min. rondom goudbruin. Schep uit de pan. Schep de groenten met behulp van een schuimspaan uit de marinade in de braadpan en bak 5 min. op laag vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Voeg het rundvlees, het spek en de marinade toe en breng aan de kook.

Bind de tijm, de kruidnagel, laurierblaadjes en de helft van de peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg dit bouquet garni toe aan het vlees. Laat 2.5 uur met de deksel schuin op de pan op laag vuur stoven.

Veeg de champignons schoon en snijd in kwarten. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg samen met de champignons toe. Laat de boeuf bourguignon met de deksel schuin op de pan nog 30 min. sudderen.

 Proef of het vlees zacht genoeg is en breng op smaak met peper en zout. Verwijder de kruiden. Snijd de rest van de peterselie fijn en strooi erover.

Anti-kerststresstip Boeuf bourguignon kun je 2 dagen van tevoren maken dus geen kerststress. Bewaar afgedekt in de koelkast en warm op laag vuur langzaam op. Roer regelmatig . Lekker met aardappel/knolselderij- of pastinaakpuree.