Asperges

Traditioneel, maar zoooo lekker….

Asperges met ham, ei en botersaus

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

Ingredi├źnten:

32 Asperges geschild (ongeveer 8 p.p)

4 plakken mooie plakken beenham (afhankelijk van de dikte 1 a 2 p.p)

8 hardgekookte eieren

Roomboter

Bos verse peterselie

600 gr. krielaardappelen  (150 gr. p.p)

 

Hoe schil je asperges?

Pak de asperge bij de kop beet en leg deze zo plat mogelijk op je aanrecht of op de omgekeerde pan

Neem een dunschiller en schil vanaf de kop naar beneden

Zorg dat elke haal met de dunschiller een klein stukje de vorige overlapt zodat echt de hele schil er goed af is

Laat je er namelijk nog een smal stukje schil opzitten dan kauw je straks op een stuk stuk vezel als je de asperges gaat eten en dan is absoluut niet lekker

Wees dus niet te zuinig met het schillen en controleer elke asperge of deze goed geschild is.

Hoe kook je asperges ?

Leg de geschilde asperges plat in een pan of bv braadslede of als je een aspergespan hebt dan gebruik je die uiteraard maar anders volstaat een brede pan waar de asperges plat in kunnen liggen.

Giet koud water op de asperges totdat deze net onder staan en voeg wat zout en suiker toe.

Leg nu een schone theedoek op de asperges en druk een beetje aan zodat de asperges goed afgedekt zijn door de natte theedoek.

Zet nu het vuur onder de pan aan en breng de asperges aan de kook. De tijd die ze nodig hebben om te koken hangt af van de dikte van de stengels maar moet in ieder geval 10 minuten zijn. Als je grote aantallen tegelijk wilt koken houd dan rekening met een minuutje of 15 tot 20. Langer kan ook, het ligt er maar net aan of je liever beetgare groenten wilt of misschien toch liever iets verder gekookt.

 

Kook het aantal eieren naar wens, Hou je dus van zacht gekookte eieren kook ze dan voor een minuut of 4 en wil je hardgekookte eieren of eieren die je daarna fijn wil hakken kook de eieren dan tot hardgekookte eieren.8 min.

Smelt de roomboter op zacht vuur

 

Was de verse peterselie en schud goed droog. Hak de peterselie dan met een mes goed fijn zodat het strooibaar word. Is de peterselie te nat na het hakken dan kun je een schone (oude) theedoek nemen en daar de peterselie in doen en goed strak draaien en dan uitknijpen zodat je al het vocht eruit haalt

Kook als je de klassieke asperges met aardappels of kriel wil serveren de kriel of gekookte aardappelen gaar.

Leg eerst de ham op het bord, leg er dan de warme gekookte asperges bij, strooi of leg de eieren de bij en vervolgens giet je de gesmolten roomboter erover. Garneer nu af met de gehakte peterselie.

 

Serveer de gekookte krieltjes of aardappelen er desgewenst los bij.