Zorgeloze Zomervakantie

Vooral tijdens de vakantie word je extra uitgedaagd om je eetpatroon in de gaten te houden. Het is toch allemaal wat losser, de dagelijkse structuur is vaak zoek, in sommige landen is het warm, meestal heb je geen zin om te koken en daardoor val je sneller voor verleidingen in de vorm van een ijsje, frietje, croissantje, wijntje of ander makkelijk ´vakantievoer´.
Het grote gevaar van vakanties is dat je jezelf weer helemaal verliest en terugvalt in je oude verslavingen. Daar komt bij dat het na je vakantie vaak lastig is om de draad weer op te pakken om het nog maar niet te hebben over de beroemde vakantie-kilo´s waar je echt niet op zit te wachten.
Hieronder enkele van onze moeiteloze “let op je lijn”vakantiesuccestips;
Ontbijten
Als je in een hotel logeert is een ontbijtbuffet net luilekkerland, zoete broodjes, croissants, gebakken eieren en bacon of de taartjes en gebakjes. Dit is erg lekker maar komt kilo’s aan. Je kunt ook kiezen voor een volkoren broodje met mager beleg en een bakje yoghurt of kwark met muesli of een fruitsalade. Natuurlijk mag je ook best eens wat zondigen tijdens je ontbijt maar doe dit niet iedere dag.

Verstandige keuzes om af te vallen
Lekkere tussendoortjes op vakantie kunnen vers fruit zijn of bijvoorbeeld ongebrande noten (denk aan walnoten). Het is ook handig om in de supermarkt een zakje wortels of radijsjes in te slaan. Wil je een ijsje? Neem dan een waterijsje of een hoorntje met 1 bolletje sorbetijs in plaats van een coupe. Het verse fruit is in veel landen vaak veel lekkerder dan bij ons. Heerlijk, fris en slank!

Lunchen
Zorg ervoor dat je geen maaltijden overslaat op vakantie daarmee voorkom je dat je gaat snaaien. Je kunt lunchen met een heerlijke frisse salade, of met een bak kwark met vers fruit, of een broodje met magere vleeswaren en rauwkost.

Kijk uit met alcohol
Het is heerlijk om op een terrasje of op het strand lekker aan een cocktailtje te gaan of een glaasje wijn of bier te drinken. Het nadeel is dat deze drankjes veel calorieën leveren. Daarnaast onttrekt alcohol water uit het lichaam en dit is niet zo handig met warm weer.
Zorg er dus voor dat je niet teveel alcohol op een dag drinkt en probeer voldoende water te drinken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je twee glaasjes per dag drinkt en dat je niet te vroeg begint met drinken.

Avondeten tijdens je vakantie
Je kunt tijdens je avondeten ook heel goede keuzes maken. Salades zijn vaak erg lekker en bevatten weinig calorieën. Je kunt ook kiezen voor gerechten met mager vlees en vis.. Als je zelf kookt kun je natuurlijk de lekkere recepten gebruiken uit dit boekje. Blijf de hele dag flink water drinken ook als je bij het eten ’s avonds een glaasje wijn drinkt.

Bewegen tijdens je vakantie
Als je een beetje actief op vakantie bent, kun je aardig wat calorieën verbranden. Wie een uurtje wandelt kan gemiddeld tussen de 300 en 500 calorieën verbranden. Dit is natuurlijk afhankelijk van het tempo dat je hebt en hoe de weg is waarop je loopt. Als je bijvoorbeeld omhoog gaat kost dat doorgaans al meer energie dan een rechte weg. Ook een half uurtje zwemmen per dag doet wonderen, je gebruikt hiermee al je spieren en het is goed voor de lijn