Top-6 levenslustvoeding

We kennen het allemaal wel soms zit je gewoon een poosje niet lekker in je vel. Je voelt je een beetje down, er komt weinig uit je handen, je sleept jezelf door de dag heen, de verleiding om de snoepen is het groot en de kilo’s vliegen eraan. Wist je dat er voeding bestaat die je bescherming kan bieden tegen dit soort stemming. Hieronder de top-6 levenslustvoeding, die helpt om je weer lekker in je vel te voelen.

  1. Eet ‘Goede’ vetten, vooral de omega 3-vetzuren (in vette vis , haring, zalm, makreel, sardientjes, forel en poon), die zijn onmisbaar voor de gezondheid van de hersenen, omdat ze de celmembranen soepel houden. In landen waar veel vis wordt gegeten komt minder depressie voor.
  2. Eet goede suikers. Koolhydraten, en vooral dan glucose, zijn de brandstof van ons brein. Elke dag verbruiken onze hersenen ongeveer 120 gram glucose, dat is de helft van de koolhydraten die we consumeren. ‘Het is dus belangrijk om regelmatige complexe koolhydraten te eten bijv. – fruit, knolgewassen, peulvruchten, zilvervliesrijst, volkoren pasta, volkoren brood, roggebrood, havermout.
  3. Houd je magnesiumvoorraad op peil, bijvoorbeeld door jezelf elke dag twee blokjes zwarte pure chocolade te gunnen. . Andere goede bronnen van magnesium zijn (ongebrande en ongezouten) noten, pompoenpitten, zonnebloempitten, avocado, gedroogde vijgen, makreel en groene groenten. Magnesium wordt ook wel ‘de vonk van het leven’, het ‘anti-stress mineraal’ genoemd.
  4. Ga voor B-vitamines, vooral dan vitamine B1 (erwten, sinaasappel), B6 (gist, pitten, zaden, bonen, eieren, rijst, kip, bananen) en B12 (orgaanvlees, eieren, tonijn, zalm, oesters). Vitamine B o.a. maakt een stofje je aan dat heet serotonine. Het is een neurotransmitter en dat zorgt voor de informatie-overdracht tussen je zenuwcellen. Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het zorgt ervoor dat je je prettig voelt.
  5. Vitamine D geeft energie, versterkt je immuunsysteem en bevordert een gezonde nachtrust. Het zit in vooral in zonlicht maar ook in dierlijke producten zoals boter, eieren, volle melkproducten, vette vis, vlees.
  6. Zink is een mineraal dat helpt om de stemming te verbeteren. Zink-tekort is vaak een belangrijke factor bij het ontstaan van een verminderde levenslust. De meest beschikbare vorm van zink komt uit eiwitten zoals vlees, eieren, gevogelte, zeevruchten (vooral oesters) en lever. Voor vegetariërs zijn bonen, noten (bijvoorbeeld amandelen, pinda’s en pecannoten), zaden (zoals sesamzaad, pompoenpitten), haver, zilvervliesrijst, tarwekiemen, pompoen, zeewier en doperwten , haring, champignons, shi-take, spinazie, asperges, gember.