Vitaminebommen

Groente leveren weinig calorieën en veel voedingstoffen. Ze zitten vol vitamines en mineralen en het is heel goed voor het bereiken of het in balans houden van van een gezond gewicht. Door af te wisselen tussen de vele soorten, krijg je alle voedingsstoffen binnen die groente te bieden hebben. Het verhoogd je immuunsysteem waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten.

IMG_0257

Een handig hulpmiddel is gewoon de natuurlijke kalender volgen en (seizoens)groente te eten uit de omgeving in de periode dat ze daadwerkelijk geoogst worden, lekker, goedkoop en beter voor het milieu.  

Deze week heb ik tijdens een wandeling, op een veld waar al geoogst was maar nog wat groen lof aan de rand stond en ik mijn nieuwsgierigheid niet kon bedwingen omdat ik het gewas niet herkende, een paar pastinaken uit de grond getrokken en meegenomen. Het was letterlijk "een stukje vergeten groente" waar ik een heerlijk soepje van heb gemaakt. 

Hieronder het recept (4-6 personen) voor als je het ook wilt uitproberen: 2 grote pastinaken geschild en in blokjes, 2 eetlepels boter, 1 ui fijngehakt, 1 flinke teen knoflook fijngehakt, 750 ml. bouillon van blokjes, 2 eetlepels kerriepoeder, 100 ml. kookroom light, zout en peper naar smaak. Smelt de boter in de pan, fruit de ui, voeg de pastinaak , knoflook, kerriepoeder toe en bak dit een paar minuten om de smaken los te maken. Voeg dan de bouillon toe en laat ongeveer 15 minuten koken tot de pastinaak gaar is. Van de warmtebron nemen, staafmixer er door, kookroom light erbij. Op smaak brengen met zout en peper. Smullen maar!  

IMG_0285

Andere (h)eerlijke groente van de maand november zijn: andijvie, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, Courgettes, Knolselderij, Paddestoelen, Paksoi, Pompoen, Prei, Raap, Rode bietes, Rode kool, Savoiekool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Witte kool, Wortelen.