Je bent mooier dan je denkt

Ik ben te dik, mijn haar is te dun, mijn neus is te groot, mijn huid is te vlekkerig, mijn ogen te klein, mijn buik is te bol, mijn armen te slap, etc. etc. etc. etc.  Je zult het vast herkennen, wij vrouwen piekeren wat af over hoe we eruit zien en of wel voldoen aan “de maatstaven” van de mensen om ons heen en van onszelf. 

Het merk “Dove” heeft een video gemaakt en het toont een experiment met een forensisch tekenaar en laat het grote verschil zien tussen het zelfbeeld dat vrouwen hebben en hoe anderen hen zien.

KRITISCH OVER HET EIGEN UITERLIJK Hoe vrouwen zichzelf zien, verschilt sterk van hoe hun omgeving hen ziet. Meer dan de helft (54%) van alle vrouwen wereldwijd geeft aan dat zij veel negatiever en kritischer zijn over hun uiterlijk dan hun omgeving. Dit zijn in totaal 672 miljoen vrouwen wereldwijd. In de korte film ‘Real Beauty Schetsen’ wordt getoond hoe een aantal vrouwen zichzelf ziet en hoe anderen diezelfde vrouwen zien en omschrijven.

FORENSISCH TEKENAAR De film toont Gil Zamora, een oud-forensisch tekenaar voor de FBI. Tijdens zijn 28-jarige carrière maakte hij op basis van de beschrijving van getuigen meer dan 3000 schetsen van mensen (meestal verdachten). Voor deze campagne van Dove tekent hij opnieuw portretten. Hij doet dat op basis van de beschrijving die zeven vrouwen van zichzelf geven vanachter een gordijn, zodat de tekenaar hun gezichten niet kan zien.  Voorafgaand aan de sessie met Zamora heeft elk van de vrouwen onverwacht korte tijd doorgebracht met iemand die zij niet kennen, zonder dat hun is verteld waarvoor. Daarna vraagt Zamora aan die ander om de vrouw die zij heeft ontmoet te beschrijven en maakt hij opnieuw een schets. Dan blijkt dat de meeste schetsen waarbij de vrouwen zichzelf moesten omschrijven minder mooi zijn geworden, minder vrolijk en minder gelijkend dan de schetsen gebaseerd op de omschrijving van de onbekende.  Dit experiment toont aan dat vrouwen zichzelf het meest in de weg staan bij het accepteren van hun eigen schoonheid.

IMG_0287

Het maakt duidelijk hoe vrouwen zichzelf zien en confronteert hen met het feit dat mensen in hun omgeving hen anders zien: zij zien meer positieve elementen van hun uiterlijk. Het experiment wil vrouwen helpen zichzelf te zien door de ogen van anderen en hen stimuleren zich ten volle bewust te zijn van hun eigen schoonheid.

Bekijk het filmpje Dove Real Beauty SchetsenLink opens in a new window