Verhoog zelf je weerstand

Misschien vraag je jezelf, in deze tijd waarin veel mensen griep hebben, wel eens af “hoe kan ik mijn weerstand versterken?”
We houden ons immuunsysteem sterk met voldoende slaap, naar buiten gaan, volop beweging, een goede omgang met stress en…voeding!
Vooral groenten, fruit, vette vis en gezonde vetten hebben een bewezen positief effect op het sterk houden van het afweersysteem.
Voedingsmiddelen die je weerstand verhogen zijn helemaal geen ‘bijzondere’ voedingsmiddelen. Het zit namelijk gewoon in alledaagse producten.

Vijf weerstand-verhogende (voedings)middelen:

1.Ui
Een doodgewone ui. Als je eens wist hoe gezond ze zijn, dan zou je ze met veel meer respect in je boodschappenkarretje leggen. Uien en ook knoflook bevatten een heel gezond stofje: allicine. Het is een krachtig bestanddeel en wordt gezien als natuurlijk antibioticum.

2. Gember
Verse gember is een krachtige ontstekingsremmer, het reinigt je lichaam en ondersteunt je afweersysteem.
Lekker om verse gemberthee te drinken.

3. Kerrie
In iedere keuken in het kruidenrek staat wel een potje kerrie. Vooral de specerij kurkuma/geelwortel in kerrie is heel gezond.
Een ontsteking kan een reactie zijn op een ‘aanval’ op ons immuunsysteem. Curcumine, een krachtig bestanddeel in kurkuma, heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen; ook op acute ontstekingsprocessen. Kijk op onze site voor recepten met kerriepoeder.

4. Groene thee
Een theesoort die inmiddels helemaal is ingeburgerd en die we allemaal wel eens drinken. Groene thee bevat tal van boeiende stofjes die veel kunnen betekenen voor jouw weerstand o.a. antioxidanten.

5. Ga naar buiten, weer of geen weer!
Uit zonnestralen en daglicht maken we vitamine D aan.
Vitamine D wordt in ons lichaam omgezet naar een actieve, opneembare vorm. Dit gebeurt door de witte bloedcellen. Tijdens dit proces wordt ‘cel immuniteit’ in werking gezet door de productie van een type eiwit dat ziekteverwekkers onschadelijk maakt.
Heel belangrijk als je wilt voorkomen dat je ziek wordt! Dus lekker naar buiten!

Naast de weerstand verhogende middelen hebben we er ook één die de weerstand verlaagd en dat is suiker. Het verzwakt je afweer, bevordert ontstekingen, het verlaagt je immuunsysteem en verstoort je darmflora. Je darmflora is heel belangrijk, 80 % van het immuunsysteem bevindt zich ter hoogte van de darmen!
Verminder dus je suikergebruik als gezonder wilt leven en je weerstand wilt verhogen.