Mooi weer …lekker buiten eten.

Wat is er gezelliger dan op een mooie zomeravond de barbecue weer gebruiken. Het idee leeft dat een barbecue niet zou passen in een menu waarin je op je gewicht wilt letten. Met de onderstaande tips stel je een gezonde verantwoorde barbecue samen.
Stil je trek
Neem dan voordat je gaat barbecueën bijvoorbeeld een bakje yoghurt of kwark met wat vers fruit erin. Dan is het makkelijker om je in te houden tot het vlees klaar is.
Mager vlees
Op een barbecue wordt vlees net zo bereid als op een grill, dus daar is niets mis mee. Kies bij voorkeur voor magere vleessoorten of gevogelte, zoals varkensfricandeau, varkenshaas, biefstuk, entrecote, runderlapjes, kipfilet of kalkoenfilet. Marineer het vlees van tevoren, zodat het ook lekker is zonder vet sausje erbij. Gebruik kleine stukjes vlees.
Kies vis
Ook vis kan prima op de barbecue. Je kunt een vis in zijn geheel grillen of er een pakketje van maken. Combineer een stukje vis met kruiden en groenten en leg het op een stuk aluminiumfolie. Vouw de folie dicht tot het een pakketje wordt en leg dit op de barbecue. Kies bijvoorbeeld tonijn, schol, tong, tilapia, inktvis, zalm of garnalen
Veel groente
Gegrilde groenten zijn lekker en bevatten weinig calorieën. Door stukken paprika, champignon, ui, tomaat aan een takje rozemarijn te rijgen, maak je een kleurrijke groentespies Of vul een pakketje van aluminiumfolie met je favoriete groenten en kruiden. Mais, courgette en aubergine kun je ook los op de barbecue leggen. Vet het rooster goed in, zodat ze niet blijven plakken. Je kunt ook denken aan fruitspiesjes met aardbeien, stukken appel en peer
Salades
Kant-en-klare (huzaren)salade bevat meestal aardig wat mayonaise, maar salades die je zelf bereidt, kun je zo caloriearm maken als je wilt. Ook worteltjes, stukken paprika, kerstomaatjes, bleekselderij en bloemkoolroosjes met een dipsaus op yoghurtbasis knabbelen lekker weg.
Slanke sausjes
Over het algemeen zijn rode sauzen minder vet dan witte maar deze bevatten vaak wel weer meer suiker. Neem een klein beetje saus, als het goed is smaakt het vlees of visstukje al goed genoeg van zichzelf. Je kunt zelf sauzen en dips maken op basis van (Griekse)yoghurt, zoals tzatziki en knoflooksaus.
Drink water
Tijdens een barbecue ben je veel langer aan het eten dan je normaal doet. Ongemerkt drink je ook de hele avond en gaat er wellicht de nodige alcohol doorheen. Beperk je tot één tot 2 glazen wijn en stap daarna over op water (met een takje munt of een schijf citroen) dat bespaart je veel calorieën.