“Hoe hou ik mijn gezonde eetpatroon vol op vakantie?”

Dit is een vraag die we vaak horen in onze praktijk. De verleidingen op vakantie kunnen zo groot zijn dat we kilo’s zwaarder terug komen dan dat we ernaar toe gingen. Gezonde gewoontes gaan een tijdje de kast in onder het mom van: “Het leven moet wél leuk blijven”. Maar eigenlijk weet je best wel dat een leven echt niet leuker wordt van alles maar eten en drinken en weinig bewegen. Dat zijn vakanties waar je van terug komt en niet alleen niet op de weegschaal durft te staan maar ook, als je heel eerlijk bent, ervan baalt dat je niet actiever en gezonder bezig bent geweest.

Hierna enkele tips om je te helpen om heerlijk vakantie te vieren en met een goed gevoel terug te komen.

Ontbijten
Als je in een hotel logeert is een ontbijtbuffet net luilekkerland, zoete broodjes, croissants, gebakken eieren en bacon of de taartjes en gebakjes.  Je kunt ook kiezen voor een bakje yoghurt of kwark met muesli  of een fruitsalade.  Natuurlijk kun je af en toe ook dat lekkere broodje nemen maar doe dit niet iedere dag.
Verstandige keuzes om af te vallen
Lekkere tussendoortjes op vakantie kunnen vers fruit zijn of bijvoorbeeld ongebrande noten (denk aan walnoten). Het is ook handig om in de supermarkt een zakje wortels of radijsjes in te slaan. Wil je een ijsje? Neem dan een waterijsje of een hoorntje met 1 bolletje sorbetijs in plaats van een coupe
Lunchen
Zorg ervoor dat je geen maaltijden overslaat op vakantie daarmee voorkom je dat je gaat snaaien.
Kijk uit met alcohol
Het is heerlijk om op een terrasje of op het strand lekker aan een cocktailtje te gaan of een glaasje wijn of bier te drinken. Het nadeel is dat deze drankjes veel calorieën leveren. Daarnaast onttrekt alcohol water uit het lichaam en dit is niet zo handig met warm weer.  Blijf de hele dag flink water drinken ook als je bij het eten ’s avonds een glaasje wijn drinkt.
Dineren tijdens je vakantie
Je kunt tijdens je avondeten ook heel goede keuzes maken. Salades zijn vaak erg lekker en bevatten weinig calorieën. Je kunt ook kiezen voor gerechten met mager vlees of vis uit de skotelbraai of wok met verse groenten. Kijk voor makkelijke recepten op onze site.
Bewegen tijdens je vakantie
Als je een beetje actief op vakantie bent, kun je aardig wat calorieën verbranden. Wie een uurtje  wandelt kan gemiddeld tussen de 300 en 500 calorieën verbranden. Dit is natuurlijk afhankelijk van het tempo dat je hebt en hoe de weg is waarop je loopt. Als je bijvoorbeeld omhoog gaat kost dat doorgaans al meer energie dan een rechte weg. Ook een half uurtje zwemmen per dag doet wonderen, je gebruikt hiermee al je spieren en het is goed voor de lijn