Wonderpillen?

Het lijkt wel een sprookje “je slikt een pil en je valt af”. We kregen in onze praktijk afgelopen tijd veel vragen over deze pillen. Afslankpillen die je een verzadigd gevoel geven en waarvan sommige oorspronkelijk waren bedoeld voor diabetespatiënten. Pillen die ervoor zorgen dat je sneller verzadigd bent zodat je minder gaat eten. Bij ernstig overgewicht werkt de “communicatie” tussen de darmen en hersenen niet goed meer waardoor het gevoel van verzadiging minder voelbaar is maar deze middelen zijn niet voor bedoeld voor mensen die tien of twintig kilo willen afvallen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt ook voor het gebruik van de afslankmiddelen zonder een arts te consulteren vanwege bijwerkingen en risico’s voor de gezondheid. Maar wat dan wel? Ruim de helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht en daar zijn goede oplossingen voor. Tachtig procent van de producten in de supermarkt is ongezond en daar valt veel winst te halen. Medicijnen om het gewicht te verlagen of het hongergevoel te verminderen zijn niet de oplossing voor deze overgewichtepidemie.

Met goede voeding krijg je ook het verzadigde gevoel waardoor je minder gaat eten en minder trek zult hebben in calorierijke tussendoortjes. Als dit eten ook nog heel smaakvol en passend in jouw dagprogramma is, kun je op een gezonde en blijvende manier gewicht verliezen en dit resultaat ook vasthouden.

Je leefstijl aanpassen blijft de beste manier om gezond en fit te worden en dat betekent niet alleen meer bewegen en minder of gezonder eten, maar het zit hem ook in beter slapen en minder stressvol leven.