Hoe blijf ik emoties de baas?

Hoe blijf je emoties de baas?vetten
Honger heeft heel vaak te maken met onrust. Ieder mens heeft vier basisbehoeften, eten, drinken, slapen/rust , aanraking/seks. Als in een van deze vier behoeften een disbalans is kan er onrust ontstaan wat zich kan uiten in vreemde eetneigingen. Het helpt om eerst eens te voelen wat er nu precies aan de hand is als je voor de zoveelste keer weer naar de kast loopt op iets te snaaien.
Vermoeidheid, je alleen voelen, gezelligheid, getroost willen worden, boosheid, verdriet, liefde willen, jezelf niets waard vinden, jezelf belonen omdat je het wel verdiend hebt, verveling etc. etc. Het is natuurlijk het meest doeltreffende om met die emotie aan de slag te gaan in plaats van het te koppelen aan eten. Je krijgt er wel heel even het juiste gevoel van als je die hand chips of die reep chocolade in je mond steekt maar een half uur later stort je weer in en wil je weer snaaien.
Wat helpt is afleiding door jezelf in een andere staat te brengen. Bijvoorbeeld een wandeling te gaan maken, in bad te gaan met een scheut heerlijke badschuim, je favoriete muziek te luisteren, iemand op te bellen, een boek te gaan lezen, iets te gaan opruimen, een feel goodmovie dvd te kijken en ook je tandenpoetsen kan helpen.
Wat ook enorm goed helpt is een kwartier per dag voor jezelf in te plannen in een stille omgeving en niets te doen. Dit leert je op je gemak te zijn bij jezelf en je niet te verliezen in je emoties. In het begin zul je misschien al na een paar minuten vluchtneigingen krijgen dit is niet erg, je kunt ook beginnen met 1 minuut en dit langzaam uitbouwen (tip: gebruik een kookwekker). Een dagboekje kan ook helpen om de onrustgedachten uit je hoofd te krijgen door ze op papier te zetten.

Wat zou jij kunnen doen om wat meer innerlijke rust te krijgen?