Het zoveel-te-doen sydroom

Herken je het? Het “zo-veel-te-doen syndroom”? Ben je net terug van een ontspannen vakantie en dan begin je er weer last van te krijgen. Wij zien het vaak bij cliënten en natuurlijk ook bij onszelf. Het lijkt het erop alsof we tegenwoordig van alles willen en moeten: een vervullende baan, een mooi huis, financieel onafhankelijk zijn, de wereld redden, studeren en bijscholen, een levensmissie hebben, gezinsmanager zijn, relatie(s) liefdevol onderhouden, kinderen opvoeden, zorgen voor zieken en bejaarden ouders, actief sporten, er goed uitzien, je sociale netwerk onderhouden, bijblijven met digitale ontwikkelingen, ’s nachts een boek schrijven, enz. enz.
Onze drang naar alles moeten kunnen en perfectionisme speelt ons vaak parten en dit alles vanuit de angst om afgewezen te worden. Hieronder ligt een fundamenteel gevoel van “niet goed genoeg zijn zoals ik ben”. Zoveel vrouwen herkennen dit gevoel. Vanuit dit diepe gevoel van niet goed genoeg zijn verbergen zij hun spanningen, frustraties en boosheid tot het moment dat de bom barst en het lichaam stop zegt. Veel vrouwen kunnen moeilijk “nee” zeggen en blijven ze maar zorgen voor alles en iedereen, totdat ze niet meer weten wie ze zelf zijn. Ze kennen geen vrije tijd meer waarin ze niets hoeven te doen en tot rust kunnen komen. Het stressniveau (inclusief alle hormonale en neurobiologische processen) in je lijf kan niet zakken zolang je constant op het gaspedaal trapt en gejaagd door het leven gaat.
Ons lichaam is daar niet voor gemaakt en we betalen daar een hoge prijs voor. Je kunt allerlei klachten krijgt zoals hardnekkig overgewicht, diabetes 2, spijsverteringsproblemen, angsten en slaapproblemen, pijnlijke menstruaties, vruchtbaarheidsproblemen, moeilijke menopauze, oververmoeidheid en depressies. Het is goed om je deze klachten aan te pakken en niet door te laten woekeren. Maar hoe doe je dat dan? Hoe pak je dit aan?
In onze praktijk kunnen we je helpen met:
Afvallen en te leren hoe je je lichaam op om een gezondere manier kunt voeden met voedsel wat energie geeft ipv energie kost.
Rustmomenten in te lassen waarbij je je innerlijke accu in kunt opladen
Jezelf wat meer in beweging te zetten op een manier die jij fijn vind
Mindfulness ( anti-pieker) oefeningen om beter te kunnen omgaan met emoties en stressvolle momenten zonder jezelf vol te stoppen met snoep en snaaierijen