Brrrrrr…. tijd voor stamppot

Het is geen culinair hoogstandje en we zijn er niet beroemd mee in het buitenland maar onze Oer-Hollandse stamppot is toch erg lekker en je kunt er eindeloos mee varieëren. Nu de donkere dagen voor Kerst hun intrede hebben gegaan en het buiten steeds kouder wordt … is het tijd voor stamppot! 

stamppot

De basis is de samenvoeging van verschillende soorten groenten in combinatie van aardappelen. Stampen met een grote stamper al dan niet met toegevoegd met een beetje vocht (bijv.melk of je kookvocht). De hoeveelheid aardappelen is ongeveer 250 gr. (ongekookt en ongeschild) per persoon. 

Hieronder de klassieke en minder klassieke recepten (voor 4 personen) van lekkere stamppotje waar eindeloos mee gevarieerd kan worden. 

Rucola; misschien niet voor de hand liggend maar rucola is heerlijk door een stamppotje en omdat de smaak vrij pittig kan zijn moet je er niet teveel van gebruiken, ongeveer 200 gr. rucola per kilo aardappelen. Lekker met cherrytomaatjes en een beetje geraspte kaas 30+ en wat geroosterde pijnboompitjes

Zuurkool: 250 gr. vat- of wijnzuurkool per kilo aardappelen. Fris en fruitig met stukjes ananas, appel, banaan of mandarijntjes 30 gr. 

Hutspot: 600 gr. gesneden winterwortels en 400 gr. uiringen per op één kilo aardappelen. Lekker met 1 handje gebakken paddestoelen.

Boerenkool; 500 gr. panklare boerenkool voor één kilo aardappelen.

Andere groente: tuinboontjes, gegrillde courgette, paprika, tomaatjes of aubergine smaken ook heerlijk in een stamppot.  De hoeveelheid is ongeveer 150-200 gr. groente op 250 gr. aardappels. Lekker met 20 gr. geraspte kaas 30+  Parmezaan, jonge of oude kaas of feta.