De blije darmfabriek

Je darmstelsel is het orgaan waarin voedingsstoffen uit voeding worden opgenomen en van waaruit afvalstoffen uiteindelijk worden afgevoerd.Behalve voor het verteren en verwerken van onze voeding zijn de darmen ook heel belangrijk voor ons immuunsysteem. Goede darmbacteriën zorgen voor een goede vertering van je voedsel, beschermen je tegen ziektes, zorgen voor een optimale opname van voedingstoffen en dit is waar je energie uithaalt. Onze darmen hebben ook impact op de werking van onze hersenen en beïnvloeden op deze wijze ons denken en ons doen. Je zult het vast weleens hebben meegemaakt dat als je als ergens heel zenuwachtig voor was je wel vier keer naar de wc moest of aan de diarree raakte.

Als je “hoofdhersenen” zenuwachtig en gespannen zijn, reageren je darmen hierop met de impuls te willen loslaten. Als de werking tussen die twee niet goed functioneert,dan geeft dit problemen, zowel in je darmen als in je hoofd.

Uit onderzoek is ook gebleken dat er een verband bestaat tussen depressiviteit, het niet lekker in je vel zitten en de gezondheid van je darmen. Dit komt omdat wanneer de darmflora uit balans raakt door bijvoorbeeld ongezonde voeding, voedselintoleranties of het gebruik van medicatie, dit van invloed kan zijn op hoe je je voelt. De darmbacteriën produceren namelijk het overgrote deel van het lichaamseigen hormoon serotonine (gelukshormoon) en een gebrek hieraan kan leiden tot stress-, angst en depressieve gevoelens.Kortom het is dus belangrijk je te beseffen dat wat we eten cruciaal is voor onze lichamelijke en mentale gezondheid.

Het is net als je verkeerde brandstof in een auto tankt, daar loopt hij niet lekker van, gaat mankementen vertonen en uiteindelijk gaat hij stuk. Dit geldt ook voor ons lichaam.