Erika Schilder

DSCF7355Op 12 januari 2013 ben ik voor een intake gesprek geweest bij Irma. In dit gesprek hadden we het over hoe mijn dagen zoal verliepen. Mijn werk, hobby’s, sport enz. Hoe ik zelf in het leven stond, mijn gezin, mijn eet patroon en slaap patroon. Het was een goed gesprek. Het voelde goed.
 
Mijn gewicht was toen 90 kilo bij een lengte van 1.73. Zwaar overgewicht dus maar dat wist ik allang. Ik ben mijn hele leven eigenlijk al bezig met lijnen maar de laatste jaren lukte mijn het niet meer. Dat doet veel met je zelf vertrouwen. Ik wilde nu de tijd keren. Minder gewicht is minder kans op ziektes als diabetes, verhoog cholesterol en bloeddruk.
 
Ik kreeg van Irma een boekje mee waarin een hele week beschreven werd van ontbijt tot avondmaal. Daarbij bespraken we ook de moeilijke dingen die ik in die week waarschijnlijk zou tegen komen zoals verjaardagen en zo. Daarin gaf ze dan advies. Op zo’n verjaardag kon je gerust iets nemen maar dan iets verantwoords. We bespraken mijn sport/bewegen voor die week. Het is belangrijk iedere dag een half uur intensief te bewegen. Wandelen is al een heel goed begin. Ik sportte toen 1 uur in de week en die viel ook nog eens regelmatig uit. Nu sprak ik af om in ieder geval iedere dag een half uur te wandelen. Het was toen een paar weken erg koud maar samen met mijn man liepen we iedere avond een rondje door het dorp. Goed ingepakt in ski broek, muts en sjaals want het vroor soms wel 18 graden maar we gingen toch. Mijn man heeft me daar erg goed in gesteund. Net als bij het eten. Je hoeft niet voor de rest van je gezin apart te koken want de maaltijden zijn erg lekker makkelijke te maken en goed voor iedereen. Mijn hele gezin at dan ook lekker mee. In de avond kwamen er geen koekjes meer bij de koffie, iedereen was solidair. Dat helpt heel veel en daar ben in mijn gezin ook heel dankbaar voor.
 
We hadden een doel afgesproken. Ik wilde 10 kilo lichter zijn voor de zomer vakantie. Maar het ging zo goed dat ik in maar mijn doe al had bereikt. Het grappige is dat ik ook steeds meer tijd had voor wandelen en sporten. Ik kreeg meer energie en de complimenten van de mensen om mijn heen deden mij zo goed dat ik er boven op bleef zitten.
De wekelijkse gesprekken met Irma deden mij erg goed. Ze stimuleerde mij om me zelf weer te zijn. Spontaan en niet bang voor wat een ander van mij zou denken. We bedachten steeds nieuwe doelen. Niet alleen in gewicht maar ook om mijn zelf vertrouwen weer op te krikken. Langzaam werd ik een hele nieuwe Erika. Mijn karakter is niet veranderd maar de verpakking zeer zeker.
Voor de zomervakantie had ik mijn doel bereikt …..70 kg.
 
Nu is het november. Ik vecht hard om mijn gewicht te behouden. Het is moeilijk want als ik de teugels iets los laat moet ik het meteen bezuren. Maar ik blijf vechten. Ik wil niet meer terug.
Op de foto zie je mij in mijn winterjas van vorig jaar. Die is nu veel te groot want ik ben van maat 44/46 naar 38 gegaan. In mijn nieuwe winterjas (andere foto) voel ik mij een ander mens.
Ik hoop dat je na het lezen van mijn verhaal ook die stap neemt naar een nieuw leven. Het is geen straf kamp als je zelf inziet dat je er beter van wordt. En de mensen om je heen zien je veranderen en alle complimenten zullen je helpen door te zetten.