Linzencurry

Hoofdgerecht voor 4 personen   (bereidingstijd  1 uur)

Ingrediënten

– twee eetlepels olijfolie
– 1 grote ui, gesnipperd
– 3 tenen knoflook, fijngehakt
– 1 wortel, in stukjes
– 2 theelepels komijnzaad
– 2 theelepels geel mosterdzaad
– 2,5 centimeter verse gemberwortel, geraspt
– 2 theelepels koenjit
– 1 theelepel chilipoeder
– 1 theelepel garam masala  (oranje blikje van Jonnie Boer)
– 225 gram rode linzen
– 4 deciliter water
– 4 deciliter kokosmelk
– 5 tomaten, ontveld en in stukjes
– sap van 2 limoenen
– 4 eetlepels fijngehakte verse koriander
– 25 gram geroosterd amandelschaafsel
– zout en versgemalen zwarte peper

 

Bereiding

– Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui op laag vuur in vijf minuutjes zacht.
– Voeg de knoflook, wortel, gember en het komijn- en mosterdzaad toe. Roerbak vijf minuten totdat de wortel zacht wordt en de zaadjes beginnen te springen.
– Voeg de koenjit, het chilipoeder en de garam masala toe en bak het een minuutje mee. Roer goed zodat er niks aanbrandt.
– Voeg de linzen, het water, de kokosmelk en de tomaten toe en breng alles goed op smaak met zout en peper.
– Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur lager en kook de linzen afgedekt 15 minuten op laag vuur. Roer af en toe zodat ze niet aan de bodem vastplakken.
– Voeg het limoensap en drie eetlepels verse koriander toe en eventueel nog wat zout en peper.
– Laat nog tien tot vijftien minuten doorkoken.
– Serveer met de rest van de koriander en het amandelschaafsel.

 

Heerlijk met een rucola salade.

 

Tip: Als je nog een restje linzencurry overblijft  is het de volgende dag  (opgewarmd) lekker met een stukje grof volkoren stokbrood.