Gourmetten

Misschien staat tijdens de feestdagen de gourmetset wel bij jullie op tafel. We hebben een aantal handige en lekkere tips op een rijtje gezet voor het gourmetten.  Ben je ervan bewust dat je 3x zoveel vlees of vis eet als op normale dagen.  Dat kan anders, met minder vlees/vis  en meer groente en salades.

Begin met groente. Zet in plaats van stokbrood met kruidenboter als eerste verschillende soorten rauwkost met lekkere (yoghurt)dips op tafel. De eerste trek wordt dan gestild en je bent  al lekker gevuld.

 

Rauwkost met  yoghurt/kruidendip

Voor  4 personen

Ingrediënten
1 rode paprika
Halve komkommer
8 wortelen
100 gr kerstomaatjes
2 stengels bleekselderij

 

Voor de bieslook kruidendip
5 el halvanaise
4 el yoghurt
Sap van een halve citroen
1 flinke gesnipperde bieslook
1 handje gesnipperde peterselie
Peper en zout

knoflookdip

Ingrediënten:

5 eetlepels halvanaise
4 eetlepels  yoghurt
3 teentjes knoflook( geperst )
1 flinke eetlepel gembersiroop
1 ½ eetlepel verse of gedroogde bieslook
beetje gemalen peper

 

Bereiding:

Vermeng de halvanaise, yoghurt, gembersiroop en de bieslook.
Geperste teentjes knoflook erbij en dan eerst even proeven !!!!
Mmmmmmmmmmmmm ….of toch nog net niet ?

Wil je wat meer pit, dan gemalen peper !! wil je het zoeter, dan wat meer gembersiroop !!

Bereiding
Voor de dipsaus meng je de mayonaise, met de yoghurt en het citroensap.Hak de groene kruiden fijn en meng deze door de mayonaise.Breng de dipsaus op smaak met wat peper en zout. Was de groentes en snij ze in dunne repen van ongeveer een 0,5 cm dikte.en leg ze rondom op een mooi bord met het yoghurtdipje in een schaaltje in het midden.

Vlees/Vis

  • hamburgertjes of gehakballetjes van rundvlees
  • Biefstukjes
  • Blokjes kipfilet
  • Blokjes mager varkensvlees
  • Stukjes vis zoals zalm, kabeljauw, pangasius
  • (voorgekookte) Garnalen
  • Vegetarische opties zoals vegetarisch vlees

Groenten/fruit

Groenten/fruit om te bakken:

  • Paprikaringen
  • Aubergine in blokjes
  • kleine maiskolfjes
  • snoeptomaatjes
  • Uienringen
  • Courgette in blokjes
  • Champignons
  • Stukjes ananas
  • Plakjes banaan
  • Schijfjes appel

Simpel maar effectief: maak een salade bomvol sla en groente en zet deze op tafel.

Eet niet teveel stokbrood.  Eet ter grote van een volk. pistolet met wat kruidenboter.

Aardappelsalade

Ingredienten:
500 aardappels (vastkokend)
3 eetlepels Yofresh of halvanaise
3 eetlepels magere yoghurt
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels fijngehakte peterselie
2 teentjes knoflook (uitgeperst)
1 uitje  (heel fijngesnipperd)

2 eetlepels gesnipperde bieslook

versgemalen peper
1 theelepel mosterd

Bereiding:
Kook de aardappels ± 15 minuten of gebruik een restje gekookte aardappels van de dag ervoor. Maak een sausje van alle ingrediënten. De smaak moet fris-zuur zijn. Snijd de aardappels in blokjes als ze nog warm zijn. Meng de aardappels met het sausje. Zet het hierna koel weg en schep het af en toe om.

Tip:
Het geheel is eerst nog wat nattig, maar als de salade enige tijd op een koele plaats heeft gestaan en af en toe eens is omgeschept, dan zult je zien dat alle vocht spoorloos verdwenen is.

 

Rijstsalade met komkommer, rucola en gerookte kip.

Ingrediënten:

150 gram rijst

1/4 komkommer

75 gram gerookte kip

1,5 eetlepel mayonaise (of halvanaise)

1,5 eetlepel demi-creme fraiche

halve rode ui

50 gram rucola

snufje zout/peper

Bereiding:

Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op het pak. Snijd ondertussen de gerookte kip en komkommer in kleine blokjes en snipper het rode uitje.

Meng de mayonaise met de demi- creme fraiche en een snufje zout en peper in een bakje.

Als de rijst gekookt is en afgekoeld meng je deze met de kip, komkommer, rucola, rode ui en het sausje. Meng alles goed door elkaar en breng de rijstsalade eventueel verder op smaak met kruiden zoals verse bieslook, paprikapoeder of knoflookpoeder.

Overig
Serveer naast lekkere stukjes vlees, vis, groenten, fruit en drinken ook andere lekkere dingetjes, zoals:

Pannenkoeken beslag voor bijvoorbeeld groentepannekoekjes (beslag mengen met fijne soepgroente)

Eieren, om een lekker omeletje te maken

Plakjes kaas

Mini Pitabroodjes, bijvoorbeeld met kip, ananas en sla

Voorgekookte aardappeltjes of krieltjes

Lekkere zelfgemaakte knoflooksaus of tomatensaus

Fruitsalade

 

Tips voor tijdens het gourmetten:

Ratatouille: Bak wat stukjes aubergine, paprika, ui, tomaat en courgette. Voeg een theelepeltje Italiaanse kruiden toe. Wanneer de groenten wat zachter zijn is je “ratatouille” klaar.

Pannenkoek met appel en kaneel: bak wat appel met kaneel aan in een pannetje. Zodra de appel zacht is voeg je het pannenkoekenbeslag toe. Het geheel is klaar wanneer het gaar is.

Kip kerrie: bak wat stukjes kipfilet aan met een half theelepel kerrie. Voeg eventueel wat ringetjes ui.

Groenten-omelet: Bak wat groenten naar keuze aan, bijvoorbeeld ui, paprika, en courgette. Als de groenten zacht zijn, voeg je een half ei dat je hebt losgeklopt toe.